
Ortodonti
Ortodonti; çene, yüz ve dişlerdeki çapraşıklığı estetik ve işlevsel olarak yoluna koyan bilim dalıdır. Genetik çene anomalileri, bebeklik zamanında parmak, emzik veya biberon emme alışkanlığı, kalem, toka ve benzeri cisimlerin uzun süre ısırılması gibi nedenlerle oluşan çene ve yüz bozuklukları ortodonti ile düzeltilebilir.
Ortodonti tedavilerinde sabit kuvvet uygulanarak dişlerin hareket etmesi esastır. Ağız içine yerleştirilen tel, lastik veya yay ile bu kuvvet hareketi sağlanır. Hareketin olduğu yönde kemik yıkımı olurken hareketin aksi yönünde ise kemik yapımı olur. Dişler düzeltildikten sonra dokular tam olarak oluşana kadar pekiştirme apareyi kullanmak gerekir. Hekiminizin önerdiği sürelerde apareyi takmak önemlidir.
Çocukların ağız ve diş yapısı hekim tarafından takip edilmeli, olası durumlar gözden geçirilmeli ve genç yaşlarda tedavi planlaması oluşturulmalıdır.
Çocukların 6. yaşına kadar süt dişlerinin tamamının çıkması beklenir, süt dişlerinin arasında boşluklar olması normaldir. Alttan gelecek daimî dişlerin yer bulabilmeleri için bu boşluklar gereklidir. Genel olarak 6 ile 12 yaş arasında süt dişlerinin üstüne daimî dişler gelmeye başlar. Süt dişlerinin bu dönemden önce çekilmesi daimî dişlerde yer darlıkları oluşturacak ve çapraşıklığa sebebiyet verecektir. Hareketli ortodontik apareyler/plaklar kullanarak daimî dişlere rehberlik sağlanır.

Yetişkin bireylerin ortodontik tedavi süreleri çocuklara göre daha uzun sürer. Kemik yapısından kaynaklanan iskeletsel ağız bozuklukları için bir cerrahi tedavi yöntemi olan ortognatik cerrahi tedavisi gerekir. Kısa sürede estetik başarı elde edilir.
Tedavi Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler;
- Ortodonti tedavilerinin, problemin şiddetine bağlı olarak 1 ila 3 yıl arası değişebilen tedavi süreleri olabilir. Uzun süren tedaviler olduğu için sabırlı olmak gerekir.
- Tedavi randevularını aksatmamak ve hekim ile irtibat halinde olmak önemlidir.
- Tedavi öncesinde süt veya daimî dişlerde çürükler tedavi edilmelidir.
- Ağız bakımına özen gösterilmesi gerekir. Sabah ve gece olmak üzere en az iki kere dişler fırçalanmalı, hekiminizin yönlendirmesine göre klorheksidinli ağız gargarası kullanılmalıdır.

- Hekiminiz, diş bakımınızı nasıl yapmanız gerektiğine dair bilgilendirmeleri tedavi sürecinde anlatacaktır. Merak ettiğiniz konuları mutlaka danışın.
- Kullanıma göre apareylerde çatlama, kırılma veya çıkma gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bu gibi durumlarda tedavi başarısının düşmesini önlemek için, vakit geçirmeden hekiminiz ile iletişime geçiniz.
- Diş düzeltme işlemi; geleneksel yöntemlerle yani metal braket adı verilen tutucu parça ve telle yapıldığı gibi daha modern yöntemlerle de yapılır. Şeffaf apareyler ile dışarıdan bakıldığında fark edilmeyen, estetik olarak daha şık duran alternatifler mevcuttur.
Neredeyiz?
Bize Ulaşın
+90 (532) 468 73 43